Anexita
reprezinta o inflamatie/infectie la nivelul anexelor (ovare si trompe uterine).
Simptomatologia
poate fi reprezentata de senzatie de tensiune si durere in zona abodemului
inferior, cu iradere in zona lombara si in zona organelor genitale, tulburari
de ciclu, tulburari urinare, secretie abundenta; in cazurile acute apar febra
si frisoanele.
Infectia are loc cu germeni ce colonizeza in mod normal vaginul si colul (streptococi, stafilococi) sau din flora intestinala (E. Coli); sau cu bacterii care se transmit pe cale sexuala (gonococ, chlamydii, mycoplasme)
Factorii favorizanti sunt reprezentati de infectii genitale (atentie la contacte sexuale multiple si neprotejate), expunerea prelungita la frig (asociata cu o imbracaminte necorespunzatoare), igiena locala deficitara, prezenta constipatiei; alti factori sunt dispozitivele de contraceptie intrauterine, interventii la nivelul organelor abdominale sau pelvine.
Este o afectiune deseori neglijata de femei, ceea ce este o mare greseala; netrata la timp si in mod corect, anexita poate duce la complicatii, uneori grave: diseminarea infectiei si infertilitatea.
Inca de la aparitia simptomelor, femeia
trebuie sa se prezinte la medicul specialist ginecolog care va prescrie un
tratament cu antiinflamatorii si eventual antibiotice.
Putem folosi urmatoarele plante: musetel, galbenele, cimbru, iasomie, traista-ciobanului, coada-racului, soc, salvie, urzica, scoarta de stejar, muguri de plop negru, cretisoara, coada-soricelului, frunze de nuc. Acestea se pot utiliza in terapie dubla interna (sub forma de ceai sau tincturi) si externa ( spalaturi vaginale, o data pe zi sau o data la doua zile, bai de sezut caldute, 2-3 zile pe saptamana).
Intern, se pot administra extracte cu actiune puternica antibiotica si antiinflamatoare, care cresc imunitatea generala a organismului si distrug germenii cauzatori ai infectiei: echinaceea, tinctura de propolis, ulei de chimen negru, ulei esential de cimbru, de cuisoare, de scortisoara, extract de gheara-matei. Totodata, se poate administra si tinctura de branca ursului, cretisoara, coada-soricelului, merisor, 1 lingurita de tinctura diluata in 100 ml apa, de 3 ori pe zi, intre mese, singure sau in asociere.
Extern, se pot
aplica si comprese calde cu coada-calului (incalzita la abur), cu bitter suedez
(se aplica pe piele in prealabil crema de galbenele) sau cu tarate calde.
Se mai pot folosi supozitoare sau ovule cu propolis, ceara de albine, rasina de conifere, miere, polen, laptisor de matca, aloe vera, extract de galbenele, de mladite de tuia sau muguri plop, catina, tataneasa, lavanda, argila. Se utilizeaza in general o data – de doua ori pe zi, din ziua a 5-a pana in ziua a 20-a a ciclului menstrual.
Se pot face bai de sezut calde cu sare de mare.
Rezultate deosebite am obtinut prin folosirea unei scheme individualizate de tratament cu ajutorul gemoterapiei, administrata in cure
periodice de 2-3 luni.
Se instituie un tratament cu extract de muguri de coacaz-negru, in combinatie cu extract de mladite de zmeur sau extract de amenti de salcie.
Se instituie un tratament cu extract de muguri de coacaz-negru, in combinatie cu extract de mladite de zmeur sau extract de amenti de salcie.
Dr. RUXANDRA CONSTANTINA
Medic specialist medicina familie, apifitoterapie, biorezonanta, iridologie
Cabinet consultanta naturopata 0734 410 417
Sursa foto: aici
Trimiteți un comentariu
Adaugare comentariu